Nom Cosme
Cognoms Aguiló Adrover
Data i lloc de naixement 01-08-1950, Santanyí
Data d'ingrés 12-06-2006 Número 176
Secció Secció Filològica
Especialitat Toponímia, dialectologia i etimologia
Nota biogràfica

Doctor en filologia catalana especialitzat en temes de toponímia, dialectologia i etimologia, referits especialment a les illes Balears. 

De ben jove s’interessà per l’estudi dels monuments prehistòrics de Mallorca, però ben aviat es decantà cap a la recol·lecció de la toponímia de les illes menors, del litoral del sud-est de Mallorca i de l’interior del seu terme natal. Aixecà els mapes toponímics de Cabrera (1980), sa Dragonera (1982) i el dels illots de les Pitiüses (1987). La seva tesi doctoral sobre els municipis de Santanyí i ses Salines aplega uns sis mil topònims vius i uns set-cents d’extingits. 

Entre les seves publicacions són destacables La toponímia de la costa de Llucmajor (1996), Toponímia i etimologia (2002), La toponímia de la costa d’Artà (2011), Els topònims de la costa de Campos (2021) i un grapat d’articles apareguts a revistes com el Butlletí Interior de la Societat d’Onomàstica, Randa, Lluc, etc. És autor, juntament amb Antoni Mestre, de l’Atles ornitonímic de les illes Balears (2017), i amb Sebastià A. Adrover del llibre Aür! Versos de l’antigor. Cançons llombarderes recopilades per Mn. Clar (2021). El seu camp d’interessos abasta també d’altres temes, com el de l’arquitectura popular, la rondallística i la miconímia. 

El 1991 va rebre el Premi Gabriel Alomar, un dels Premis 31 de Desembre atorgats per l’Obra Cultural Balear. Ha estat col·laborador i professor associat del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears.

Publicacions a l'IEC
Torna