Nom Joan
Cognoms Vallès i Xirau
Data i lloc de naixement 04-08-1959, Figueres
Data d'ingrés 17-11-2016 Número 348
Secció Secció de Ciències Biològiques
Especialitat Ciències de la Vida
Nota biogràfica

És llicenciat en farmàcia (especialitat: productes naturals; 1981) i en filologia (especialitat: llengua catalana; 1982). El 1986 es doctorà en farmàcia (botànica).

És professor de botànica a la Universitat de Barcelona des del 1982, i catedràtic des del 2006. Ha estat diversos cops professor convidat al Laboratori d’Ecologia, Sistemàtica i Evolució de la Universitat París-Sud a Orsay (París-Saclay), i ha participat en la docència del màster Génétique et gestion de la biodiversité de la Universitat Pierre i Marie Curie (París VI).

Les seves línies de recerca són la biosistemàtica (sistemàtica i evolució de plantes, i organització del genoma, amb enfocament citogenètic), l’etnobotànica (estudis etnoflorístics, metaanalítics i d’altra mena en els territoris de llengua catalana), la terminologia científica (noms populars i tècnics en botànica) i la història de la botànica catalana (segles xix i xx).

Ha estat vocal de la Junta Directiva de la Institució Catalana d’Història Natural de l’IEC (2003-2007), i pertany a la Societat Catalana de Biologia, a la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica i a l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, entre d’altres. És acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Farmàcia de Catalunya (Secció de Biologia i Biotecnologia).

Ha coordinat la base de dades de noms catalans de plantes i ha dirigit la publicació, en llibre i en línia, del TERMCAT, Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana (Premi Crítica Serra d’Or de recerca 2015). 

Publicacions a l'IEC
Torna