Nom Guillem
Cognoms López Casasnovas
Data i lloc de naixement 14-06-1955, Ciutadella de Menorca
Data d'ingrés 17-11-2016 Número 354
Secció Secció de Filosofia i Ciències Socials
Especialitat Economia
Nota biogràfica

Llicenciat en economia i llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona. Doctor en economia pública per la Universitat de York (1984).

Catedràtic d’economia de la Universitat Pompeu Fabra des del 1992, on ha estat vicerector i degà. Professor visitant de la Universitat de Stanford (1991-1992), el 1996 funda i dirigeix ​​el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES-UPF) i és codirector de Màster de Gestió Pública de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya. Ha estat membre del Consell de Govern del Banc d’Espanya (2005-2017). És col·legiat de mèrit del Col·legi d’Economistes de Catalunya i numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Del 2007 al 2013 va ser president de l’Associació Mundial d’Economia de la Salut (IHEA) i ha treballat per a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) a la Comissió per les Desigualtats en Salut de la regió europea. Actualment és membre del Club de Roma i de l’Institut d’Estudis Catalans (2016), membre fundador de l’Institut d’Estudis Menorquins i, des del 2017, patró del Temple de la Sagrada Família. Ha estat distingit amb la medalla Josep Trueta al mèrit sanitari el 2014, la Creu de Sant Jordi el 2016, el Premi Ramon Llull de les Illes Balears el 2011, la medalla d’or del Col·legi de Metges de Balears, de la Fundació Puigvert i el Premi de Ciutadania de l’Obra Cultural Balear.

És director de la Revista Econòmica de Catalunya i president de la Fundació del Teatre Lliure. El 2021 fou nomenat pel Ministeri d’Hisenda d’Espanya membre de la Comissió per a la Reforma Tributària i del Consell Assessor per a la Covid de Catalunya. És president del Consell Assessor en Política Econòmica de la Generalitat de Catalunya.

Les seves principals línies d’investigació inclouen el finançament de les hisendes, el mesurament de l’eficiència del sector públic, les balances fiscals, l’economia de la salut i de la dependència, la fiscalitat i els equilibris intergeneracionals.


 

Publicacions a l'IEC
Torna