Nom Roser
Cognoms Salicr˙ i Lluch
Data i lloc de naixement 08-08-1967, Matarˇ
Data d'ingrÚs 08-06-2017 Número 366
Secciˇ Secciˇ Hist˛rico-Arqueol˛gica
Especialitat Hist˛ria medieval
CÓrrecs a l'IEC
Vicepresidenta de l'IEC (2023 - )
Nota biogràfica

Doctora en història medieval per la Universitat de Barcelona (1996), amb premi extraordinari de llicenciatura i de doctorat i amb doctorat europeu, és investigadora científica a la Institució Milà i Fontanals de Recerca en Humanitats del Consell Superior d’Investigacions Científiques a Barcelona. Va ser investigadora postdoctoral a la Universitat de Gènova (Itàlia, 1996-1997). 

Especialista en història mediterrània, ha centrat les seves principals recerques en quatre àmbits: l’estudi dels contactes entre el món cristià i el món islàmic a l’entorn ibèric i a l’Occident mediterrani tardomedieval (sobretot, contactes diplomàtics, però atenent a la comunicació intercultural), amb especial atenció a la Corona d’Aragó; l’estudi del comerç, la navegació i la construcció naval, fonamentalment des d’un punt de vista social i d’història del treball i dels salaris; els viatges i viatgers a la Mediterrània medieval, combinant l’anàlisi de fonts documentals i narratives i considerant l’alteritat i els contactes generats amb el món islàmic a través dels pelegrinatges, i l’esclavitud i el captiveri. 

Directora de quinze tesis doctorals, ha liderat dotze projectes de recerca espanyols i internacionals, entre els quals destaca «DiplomatiCon. A Connected History of Medieval Mediterranean Diplomacy: The Mamluk Sultanate, Italy, and the Crown of Aragon (14th-15th Centuries)» (2022-2027), conjuntament amb investigadors belgues i italians (www.diplomaticon.uliege.be). 

Des del 2010 és coordinadora del grup La Corona Catalanoaragonesa, l’Islam i el Món Mediterrani (grup de recerca consolidat per la Generalitat de Catalunya) i, entre el 2010 i el 2019, va dirigir la revista Anuario de Estudios Medievales.

Publicacions a l'IEC
Torna