Nom Rosa M.
Cognoms Poch Claret
Data i lloc de naixement 03-11-1962, Barcelona
Data d'ingrés 02-10-2020 Número 405
Secció Secció de Ciències i Tecnologia
Especialitat Enginyeria agrònoma i Edafologia
Càrrecs a l'IEC
Tresorera de la Secció de Ciències i Tecnologia (2022 - )
Nota biogràfica

Enginyera agrònoma per la Universitat Politècnica de Catalunya (1987) i catedràtica d’edafologia i química agrícola de la Universitat de Lleida (UdL, 2011). Es va doctorar a la Universitat de Gant (Bèlgica), on es va especialitzar en micromorfologia dels sòls aplicada a la gènesi i cartografia de sòls, geoarqueologia i agronomia. També són línies de recerca seves l’estudi de l’erosió i la conservació del sòl i la hidrologia de conques. Ha dirigit i codirigit una desena de tesis doctorals.

 

Ha organitzat diversos cursos intensius internacionals de micromorfologia dels sòls i ha estat organitzadora i coordinadora del Màster Interuniversitari Oficial de Maneig de Sòls i Aigües (UdL, Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona i Universitat Pública de Navarra, 2008-2020). Ha coordinat la versió catalana del Diccionari multilingüe de la ciència del sòl (en línia). Ha estat entrenadora d’equips d’estudiants en tres concursos internacionals d’interpretació de sòls al camp (Hongria, Brasil, Escòcia), en els quals els seus grups van aconseguir posicions rellevants. Ha presidit la Comissió de Morfologia i Micromorfologia de Sòls de la Unió Internacional de Ciències del Sòl (2010-2014 i 2017-2018). Des del 2018, és presidenta del Panell Intergovernamental Tècnic de Sòls de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), en el marc del qual forma part del comitè editorial del Segon informe sobre l’estat de sòls del món (2025).

 

És coeditora en cap de Catena (Elsevier) i editora associada de Soil Research (CSIRO) i de Geoderma Regional (Elsevier). Ha rebut la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (2023) i és membre honorària de la Unió Internacional de Ciències del Sòl (2020).

Publicacions a l'IEC
Torna