Nom Meritxell
Cognoms Simó i Torres
Data i lloc de naixement 29-08-1967, Barcelona
Data d'ingrés 15-10-2021 Número 414
Secció Secció Històrico-Arqueològica
Especialitat Literatura medieval catalana i romànica
Nota biogràfica

Professora de filologia romànica i directora de l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la Universitat de Barcelona (UB). Va obtenir el premi extraordinari de doctorat de la UB per una investigació centrada en la inserció de textos lírics en gèneres narratius medievals. Va completar la seva formació a la Universitat La Sapienza de Roma (1991) i a la Universitat de París-Sorbona (1993).  

Ha dedicat la seva recerca a la historiografia romànica i, primordialment, a la recepció europea dels trobadors i a la creació i la representació literàries de les dones, àmbits en els quals ha treballat com a investigadora i directora de diversos projectes de recerca. També s’ha interessat per la traducció de textos romànics dels segles xii i xiii tant des de la reflexió teòrica com en qualitat de traductora. Ha estat investigadora del Centre Dona i Literatura de la UB (2003-2013). És codirectora de les col·leccions «Medieval Cultures» (Roma, Viella), «MVNERA» (Barcelona, Edicions de la UB) i «IRCVM Premis» (Barcelona, Edicions de la UB). Dirigeix la revista SVMMA i és membre de diversos comitès científics i consells editorials internacionals, així com codirectora del projecte Corpus des Troubadours, de l’IEC i la Unió Acadèmica Internacional.  

Actualment, és Time Machine Ambassador de la xarxa europea Time Machine Organisation, orientada a la gestió de dades massives per a la reconstrucció del passat cultural d’Europa. A més, dirigeix el grup de recerca Pragmàtica de la Literatura de l’Edat Mitjana i un projecte dedicat a l’estudi de la cançó de dona en la lírica romànica i germànica (https://womenandmedievalsong.ub.edu/). 

Publicacions a l'IEC
Torna