Nom Rafael
Cognoms Roca Ricart
Data i lloc de naixement 20-09-1971, Alaquàs (l'Horta Sud)
Data d'ingrés 15-06-2022 Número 418
Secció Secció Històrico-Arqueològica
Especialitat Història de la literatura catalana del segle XIX
Nota biogràfica

Doctor en filologia catalana per la Universitat de València (UV), professor titular adscrit al Departament de Filologia Catalana i secretari de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la UV.

Com a historiador de la literatura s’ha centrat en l’estudi dels escriptors i les institucions culturals valencians del segle xix i també ha realitzat diverses incursions al segle xx i a les centúries de l’edat moderna. Entre els seus llibres cal destacar: Teodor Llorente, líder de la Renaixença valenciana (2007), Premi Ferran Soldevila de Biografies i Investigacions Històriques (2006); El valencianisme de la Renaixença (2011), Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta (2010); La Renaixença valenciana i el redescobriment del país. El Centre Excursionista de Lo Rat Penat (1880-1911) (2011); Teodor Llorente. Obra valenciana completa (2013); El sol de nostra glòria (2018), Premi d’Assaig i Investigació Francesc Martínez i Martínez, i el dietari Proejant el temps (2022).

Forma part de la Junta de Govern de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i és membre, entre altres, de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i de la Societat Verdaguer, i membre corresponent a València de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. Així mateix, és el secretari de redacció de dues publicacions periòdiques especialitzades: Scripta. Revista Internacional de Literatura i Cultura Medieval i Moderna i Revista Valenciana de Filologia. També col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació escrita, entre els quals hi ha la revista Saó i el diari Levante-EMV.

Publicacions a l'IEC
Torna