Nom Carme
Cognoms Jordi Nebot
Data i lloc de naixement 03-05-1958, Barcelona
Data d'ingrés 15-06-2022 Número 416
Secció Secció de Ciències i Tecnologia
Especialitat Ciències de l'espai
Nota biogràfica

Doctora en física per la Universitat de Barcelona (UB), és catedràtica d’astronomia al Departament de Física Quàntica i Astrofísica d’aquesta universitat.  

És membre de l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC). La seva recerca s’emmarca en l’astronomia galàctica i, en particular, en la caracterització física d’estrelles i cúmuls estel·lars basada en dades obtingudes amb telescopis situats arreu del món i a l’espai. Com a exemples, hi ha els seus treballs de fotometria, l’estudi d’estrelles binàries amb la primera determinació de la distància a la galàxia d’Andròmeda (2005) o el descobriment de més de mil cúmuls estel·lars (2018-2022). Ha participat en missions espacials com Hipparcos (1985-1997) i Integral (2000-2010) de l’Agència Espacial Europea (ESA). Des de finals dels anys noranta participa plenament en la missió espacial Gaia, dedicada a l’estudi de la Galàxia. Hi està especialitzada en el disseny i calibratge de la fotometria i els espectres de baixa resolució. Des del 2002, és membre del Gaia Science Team, l’òrgan científic assessor de l’ESA. És coinvestigadora principal de l’equip multidisciplinari Gaia de la UB, que engloba un equip de vint-i-cinc científics i enginyers.  

Ha dirigit dotze tesis doctorals i ha publicat més de cent cinquanta articles en revistes amb arbitratge.  

Com a membre de l’equip Gaia, va rebre el Premi Ciutat de Barcelona 2013, atorgat per l’Ajuntament de Barcelona, i el Lancelot M. Berkeley - New York Community Trust Prize el 2023. Com a part de l’ICCUB, també ha rebut el reconeixement d’unitat d’excel·lència María de Maeztu (2015-2019) i com a garant (2021-2024).

Publicacions a l'IEC
Torna