Caterina Valriu i Llinàs

24-08-1960, Inca

Data d'ingrés: 17-04-2024 Número: 440
Secció: Secció Històrico-Arqueològica
Especialitat: Ha Literatura Catalana Contemporània

Nota biogràfica

És doctora en filologia catalana per la Universitat de les Illes Balears i doctora en antropologia per la Universitat de Barcelona. Catedràtica de la UIB, adscrita al Departament de Filologia Catalana i Lingüística General des de 1990, en el qual imparteix docència sobre etnopoètica.

Les seves línies de recerca són la literatura popular —especialment el llegendari i el rondallari—, la literatura per a infants i joves i la relació entre literatura i territori. Treballa en equips de recerca amb la Universitat Rovira i Virgili, la Universitat de València i la Universitat de Santiago de Compostel·la. És membre del consell de direcció de la revista Llengua & Literatura de la SCLL i del comitè científic de les revistes acadèmiques Ítaca (UA), Caplletra (IIFV-PAM) i Elos (USC). Ha dirigit el Grup d’Estudis Etnopoètics (SCLL-IEC) i el Grup de Recerca en Etnopoètica de les Illes Balears (GREIB).

De les seves múltiples publicacions podem destacar les monografies sobre llegendari: Jaume I, un heroi històric, un heroi de llegendaSant Vicenç Ferrer, història, llegenda i devoció i El comte Mal, entre la història i la llegenda. També l’edició del corpus de rondalles d’Antoni M. Penya i l’arxiduc Lluís Salvador d’Àustria-Toscana: Les rondalles que l’Arxiduc no publicà i 29 rondalles meravelloses de Mallorca (recollides el 1894). Igualment, és remarcable la seva participació en l’obra col·lectiva Història de la literatura popular catalana. Gran part dels seus articles de recerca es troben publicats en els volums: Paraula vivaImaginari compartit i De llegenda. També és escriptora i narradora oral.

Ha rebut diversos premis i reconeixements, entre els quals destaquen el Premi Mallorca d’assaig, el Premi Mallorca de literatura infantil il·lustrada, el II Premi Antoni M. Badia i Margarit i el 38è Premi Valeri Serra i Boldú.

Publicacions a l’IEC          Referències a l’IEC Obert