Nom Joan
Cognoms Veny i Clar
Data i lloc de naixement 22-08-1932, Campos
Data d'ingrÚs 17-11-1978 Número 105
Secciˇ Secciˇ Filol˛gica
Especialitat Dialectologia i hist˛ria de la llengua
CÓrrecs a l'IEC
Vicepresident de la Secciˇ Filol˛gica (1992 - 1998)
Tresorer de la Secciˇ Filol˛gica (1989 - 1991)
Nota biogràfica

És catedràtic emèrit de filologia catalana de la Universitat de Barcelona.

Estudià en aquesta universitat i en les de Lovaina i Poitiers, i es doctorà en filologia romànica. Ha fet recerca en el camp de la dialectologia, l’edició de textos i la història de la llengua i ha dedicat una atenció especial a l’etimologia. Ha publicat nombrosos articles sobre lingüística catalana, especialment sobre dialectologia, geolingüística, edició de textos i etimologia. Ha pres part en nombrosos congressos internacionals i és autor de llibres com Estudis de geolingüística catalana, Els parlars catalans, Introducció a la dialectologia catalana, Dialectologia filològica, Llengua i entorn natural, Estudis lingüístics valencians, Per una història diatòpica de la llengua catalana, De geolingüística i etimologia romàniques, Paraules en l’espai, el temps i la norma, Memòries d’un filòleg norantí o Petit atles lingüístic del domini català. Director, amb Lídia Pons, de l’Atles lingüístic del domini català, és responsable de la part catalana de diversos programes internacionals de recerca en l’àmbit de la geolingüística.

Ha estat president del Consell Supervisor del TERMCAT durant diversos anys (1990-1993 i 2002-2014); és president de l’Atles Linguistique Roman (Grenoble) i de la Comissió de l’Estàndard Oral Lèxic, i codirector de la revista Estudis Romànics.

Entre les distincions que ha rebut destaquen la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1997), el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca (2004), el doctorat honoris causa per la Universitat de València (2008) i per la Universitat de les Illes Balears (2016), la Medalla d’Honor de la Xarxa Vives d’Universitats (2013), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2015) i la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (2017).

Publicacions a l'IEC
Torna