Nom Eulàlia
Cognoms Duran i Grau
Data i lloc de naixement 02-04-1934, Barcelona
Data d'ingrés 07-05-1990 Número 148
Secció Secció Històrico-Arqueològica
Especialitat Història i literatura catalana a l'època moderna
Nota biogràfica

És doctora en història moderna per la Universitat de Barcelona i catedràtica emèrita de la mateixa Universitat. S’ha especialitzat en l’estudi de la societat i la cultura catalanes del segle xvi. 

Ha publicat la tesi Les Germanies als Països Catalans (Premi Crítica Serra d’Or de Recerca, 1983), diverses edicions crítiques de textos del Renaixement i estudis més generals de l’època. Dirigeix la confecció de Repertori de manuscrits catalans del segle xvi i ha dirigit l’edició de L’obra completa de Miquel Batllori, juntament amb Josep Solervicens. Ha col·laborat en les obres col·lectives sobre història de Barcelona i catalana en general. Ha traduït al català bona part de l’obra de Pierre Vilar, en especial la tesi en quatre volums Catalunya dins l’Espanya moderna.

És membre de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1987). Ha rebut la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (2005) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2006). El 2022 ha rebut el Premi d'Honor d'Història atorgat per la revista Sàpiens i el Premi Gabriel Alomar concedit per l'Obra Cultural Balear.

Publicacions a l'IEC Programes de recerca
Torna