Nom Xavier
Cognoms Bellés i Ros
Data i lloc de naixement 23-07-1952, Barcelona
Data d'ingrés 23-10-1992 Número 181
Secció Secció de Ciències Biològiques
Especialitat Entomologia
Càrrecs a l'IEC
Secretari de la Secció de Ciències Biològiques (1993 - 2000)
Nota biogràfica

Doctorat en biologia per la Universitat de Barcelona, és professor ad honorem del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), del qual fou fundador (2008) i primer director (2008-2016). Entomòleg, s’ha especialitzat en l’estudi de la metamorfosi dels insectes, des dels aspectes més descriptius fins als més funcionals i evolutius. És autor de més de dos-cents cinquanta articles científics, una desena de llibres d’aquestes especialitats i nombroses contribucions de divulgació de la ciència. Alhora, pertany al consell de redacció de diverses revistes científiques internacionals.

És membre acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; membre corresponent de la Real Academia de Ciencias Exactas Físicas y Naturales de Madrid, i membre de l’Institut Menorquí d’Estudis. També ha estat membre impulsor de l’Associació per al Foment de la Ciència i la Societat Europea de Coleopterologia.

Per la seva obra entomològica, ha estat guardonat amb el Premi Maurice i Therèse Pic de la Societat Entomològica de França (1985); amb el VIII Premi Literatura Científica de la Fundació Catalana per a la Recerca (2003), i amb el Prisma de Bronze (2009), atorgat per la Casa de las Ciencias a l’obra Vivir dos vidas. Un viaje por la metamorfosis de los insectos. Ha estat nomenat soci d’honor de la Sociedad Española de Biología Evolutiva (2012) i ha rebut la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de la Generalitat de Catalunya (2018).

Publicacions a l'IEC
Torna