És doctor en història per la Universitat de Barcelona i catedràtic emèrit del Departament d’Història Medieval, el qual va dirigir durant el període 1996-2004. Ha estat professor convidat a les universitats de Bolonya, Tours, Florència, Gènova, Palerm i París IV. La seva activitat investigadora s’ha centrat en l’economia i la societat dels Països Catalans (La Corona de Aragón y el Reino de Mallorca en el primer cuarto del siglo xiv), la resposta de la societat catalana a les calamitats naturals (Els terratrèmols de l’any 1373 al Pirineu. Efectes a Espanya i França) i la història social i cultural de l’alimentació («Société féudale et alimentation», a Histoire de l’alimentation). Amb el professor Jesús Contreras, va crear el Centre d’Estudis Alimentaris a la Facultat de Geografia i Història de la UB. És membre de la Societat Catalana d’Estudis Històrics de l’IEC, està vinculat a l’Institut de Geografia, Etnologia i Història del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i dirigeix la revista Acta Mediaevalia. |