Nom Ramon
Cognoms Sistac i Vicén
Data i lloc de naixement 08-05-1958, Barcelona
Data d'ingrés 14-12-1998 Número 216
Secció Secció Filològica
Especialitat Dialectologia
Càrrecs a l'IEC
President de la Secció Filològica (2021 - 2022) (En funcions)
Vicepresident de la Secció Filològica (2018 - 2021)
Tresorer de la Secció Filològica (2002 - 2006)
Tresorer de la Secció Filològica (2006 - 2010)
Secretari de la Secció Filològica (2010 - 2014)
Secretari de la Secció Filològica (2014 - 2018)
Nota biogràfica

Professor emèrit de la Universitat de Lleida, on ha estat director del Departament de Filologia Catalana (1995-2001) i l’Oficina de Llengua i Literatura de Ponent i del Pirineu (GRC-SGR).

Ha col·laborat també amb la Universitat d’Andorra. Llicenciat i doctor en filologia catalana per la Universitat de Barcelona (premi extraordinari de doctorat 1986-1987), ha estat o és membre de la Comissió de Toponímia d’Andorra, el Consell Social de la Llengua Catalana, la Societat Catalana de Llengua i Literatura, la International Society for Dialectology and Geolinguistics, la Societat d’Onomàstica, l’Associació Internacional d’Estudis Occitans, el consell de direcció de l’Atles Lingüístic del Domini Català, la secció catalana de l’Atlas Linguarum Europæ, i és vicepresident de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes.

Ha publicat nombrosos treballs i ha dirigit projectes de recerca i tesis doctorals sobre dialectologia romànica, toponímia, sociolingüística del català d’Aragó, el pallarès i el ribagorçà, el català occidental en els registres formals, l’estandardització de llengües i dialectes en situació minoritzada, les fronteres lingüístiques i dialectals versus les fronteres polítiques, els parlars pirinencs catalans, aragonesos i occitans, així com nombrosos articles d’opinió i divulgació i una reduïda obra narrativa. Tradueix aragonès modern i ha estat professor d’occità aranès. Nascut a Barcelona (1958), resident a Lleida i originari de la Franja (Camporrells, la Llitera), dirigeix l’Àrea de Lingüística del Centre d’Estudis Ribagorçans, pertany a la Iniciativa Cultural de la Franja i és membre numerari de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, on és subdirector de l’Institut Aragonès del Català, i de l’Acadèmia de la Llengua Occitana. 

Publicacions a l'IEC
Torna