Nom Jaume
Cognoms Terradas i Serra
Data i lloc de naixement 19-12-1943, Barcelona
Data d'ingrés 14-06-2004 Número 246
Secció Secció de Ciències Biològiques
Especialitat Ecologia
Nota biogràfica

És doctor en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona, professor honorari d’ecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), investigador honorari del CREAF i membre de l’IEC. Estudia l’ecologia d’ecosistemes terrestres i la resposta al canvi climàtic. Va promoure el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals i el dirigí fins al 1998. Fou un dels promotors dels estudis de ciències ambientals a la UAB i dels impulsors inicials de l’educació ambiental a Catalunya i Espanya. Ha dirigit una vintena de tesis doctorals i ha publicat més de dos-cents trenta articles científics, uns vint llibres, entre ells Ecología de la vegetación (2001) i Biografia del món (2006), i nombrosos capítols de llibre i articles de divulgació. Ha publicat també poesia i novel·la infantil i juvenil.

Fou el primer president de l’Asociación Española de Ecología Terrestre, vicepresident de la Institució Catalana d’Història Natural, membre del Consell de Protecció de la Natura de la Generalitat, del Patronat de la Fundació Territori i Paisatge, de les Juntes dels Parcs del Delta de l’Ebre i de Collserola, del Comitè Científic del Parc de Cévennes, i representà l’Estat al Programa COST Forest and Forest Products.

Premi Miquel Martí i Pol de poesia per Temps robat, Englantina d’Or dels Jocs Florals de Barcelona (1998) i Premi Serra d’Or per Biografia del món (2006). Medalla Narcís Monturiol (1992) al mèrit científic i tecnològic i Premi Medi Ambient (1998) —ambdós de la Generalitat de Catalunya—, Premi Medi Ambient de l’IEC - Caixa de Sabadell (2002), Premi Atles UGT - Generalitat (2010), Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2019) i Premi Pura Vida de divulgador en defensa del medi ambient (2020), entre altres distincions.
Publicacions a l'IEC
Torna