Nom Maria
Cognoms Corominas i Piulats
Data i lloc de naixement 11-03-1961, Solsona
Data d'ingrés 16-06-2008 Número 284
Secció Secció de Filosofia i Ciències Socials
Especialitat Estructura i polítiques de comunicació
Càrrecs a l'IEC
Vicepresidenta de l'IEC (2021 - )
Presidenta de la Secció de Filosofia i Ciències Socials (2016 - 2020)
Nota biogràfica

És doctora en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És professora al Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura d’aquesta universitat, on, des del 2020, coordina el Màster en Mitjans, Comunicació i Cultura. Entre el 1999 i el 2005 va ser subdirectora de l’Institut de la Comunicació (InCom) de la UAB. Del 2007 al 2013, va ser cap de l’Àrea d’Estudis i Recerca del Consell de l’Audiovisual de Catalunya.

Es va doctorar amb la tesi Política lingüística i política de mitjans a Europa (ràdio i televisió), sobre les relacions entre la política lingüística i la política aplicada a la ràdio i a la televisió a Bèlgica, Suïssa, França, el Regne Unit i Espanya.

La seva recerca s’ha centrat especialment en la llengua als mitjans de comunicació, les polítiques de comunicació i les transformacions dels mitjans de comunicació en el context de la digitalització. Ha contribuït a establir les bases del concepte espai català de comunicació, que ha inspirat les polítiques nacionals de comunicació i cultura a Catalunya, i ha participat en projectes de recerca internacionals.

Ha estat editora de les tres primeres edicions de l’Informe de la comunicació a Catalunya, publicat per l’Institut de la Comunicació de la UAB (2001-2005).

Entre d’altres, ha publicat «Media Policy and Language Policy in Catalonia», dins de Minority Language Media: Concepts, critiques and case studies (2007) i, en coautoria, «The process of normalising Catalan in the media. Notes on the evolution of research (1985-2020)», a Catalan Sociolinguistics (2022). Ha contribuït a l’informe Un marc sociolingüístic igualitari per a la llengua catalana (2022), en l’apartat sobre «Llengua, mitjans de comunicació i indústries culturals».

Publicacions a l'IEC
Torna