Nom Dolors
Cognoms Bramon i Planas
Data i lloc de naixement 31-12-1943, Banyoles
Data d'ingrés 27-02-2012 Número 302
Secció Secció Històrico-Arqueològica
Especialitat Filologia semítica
Nota biogràfica

És doctora en filosofia i lletres, en la secció de filologia semítica, i en història medieval per la Universitat de Barcelona, de la qual és professora emèrita en la Secció d’Estudis Àrabs i Islàmics del Departament de Filologia Semítica. També ha estat professora d’islam a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB). Fou membre corresponent de la Secció Històrico-Arqueològica de l’IEC des del 1996 fins que passà a numerària el 2012.  

Treballa en els camps de les minories religioses a la Corona d’Aragó i del passat islàmic de les terres catalanoparlants des del punt de vista històric i filològic. Ha publicat nombrosos articles i una quinzena de llibres, com Contra moros i jueus. Formació i estratègia d’unes discriminacions al País Valencià, guardonat amb el Premi Joan Fuster d’Assaig (1981), De quan érem o no musulmans (2000 i 2002), Ser dona a l’islam (2007 i 2008), Moros, jueus i cristians en terra catalana. Memòria del nostre passat (2013) i L’islam avui (2016 i 2019). És autora també de la major part d’articles relacionats amb el món semític de la Gran enciclopèdia catalana. 

Forma part del Consell Científic del Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, entre altres publicacions. És membre del Consell Assessor de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), de la Union Éuropéenne des Arabisants et Islamisants i del Centre d’Études et de Recherches Ottomanes, Morisques, de Documentation et d’Information. 

Ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2023).

Publicacions a l'IEC
Torna