Nom Ramon
Cognoms Gomis de Barbarà
Data i lloc de naixement 25-12-1946, Barcelona
Data d'ingrés 25-02-2013 Número 309
Secció Secció de Ciències Biològiques
Especialitat Endocrinologia
Nota biogràfica

Es doctorà en medicina per la Universitat de Barcelona, i és catedràtic emèrit d’endocrinologia de la mateixa universitat i president del Consell Assessor en Política de Recerca i Innovació en Salut (CAPRIS) de la Generalitat de Catalunya.

Ha estat director de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i de la Fundació Clínic per a la Recerca Biomèdica, i director científic del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i exdirector dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (2018-2022). A més de dedicar-se a l’atenció hospitalària, a la docència i a la gestió de la recerca, participa en diversos projectes europeus adreçats a investigar els determinants moleculars de la diabetis.

Ha rebut la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic (2001), el Premi Nacional de Recerca de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (2005) —ambdós de la Generalitat de Catalunya—, els premis August Pi i Sunyer (1985) i Leandre Cervera (1985), que atorga l’IEC, i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2013). És doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili (2017).

És autor de diverses obres de teatre i de textos en prosa. En aquest vessant, ha estat guardonat amb el Premi Joan Santamaria de Teatre (1970) per La petita història d’un home qualsevol; amb el Premi Crítica Serra d’Or (1990) per Capvespre al jardí; amb el Premi Fundació Enciclopèdia Catalana de Narrativa (1992) per l’obra Viatge per la mar de la Frau, i amb el Premi Saó de Ponent de textos teatrals (2022) per l’obra Només els corbs van tips. Ha estat nomenat soci d’honor del Centre de Lectura de Reus (2022).

Publicacions a l'IEC
Torna