Nom Jordi
Cognoms Salas-Salvadó
Data i lloc de naixement 05-05-1958, Reus
Data d'ingrés 25-02-2013 Número 310
Secció Secció de Ciències Biològiques
Especialitat Nutrició i bromatologia
Nota biogràfica

És doctor en medicina i cirurgia, catedràtic de nutrició i bromatologia a la Universitat Rovira i Virgili, director de la Unitat de Nutrició Humana de la Facultat de Medicina de Reus i del Centre Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans (CCNIEC), i director del programa de nutrició CIBEROBN de l’Institut Carlos III. Prèviament, havia estat membre del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i president de la Federació Espanyola de Societats de Nutrició, Alimentació i Dietètica. Impulsor dels estudis PREDIMED i PREDIMED-Plus, dos grans assajos clínics per a la prevenció cardiovascular. Una de les principals línies de recerca en què treballa és la vinculació de la dieta amb la salut.

En l’àmbit internacional, és president del Fòrum Mundial d’Investigació i Difusió Nutricional de l’INC, i membre del consell d’experts del Grup Europeu d’Estudi de la Diabetis i la Nutrició de l’Associació. Entre 2019-2022 figura a la llista Highly Cited Researchers. És autor de més de sis-cents articles científics i ha editat vuit llibres.

La seva carrera científica ha estat reconeguda amb diversos premis, entre els quals destaquen el Premi DuPont de la Ciència (2014), el Premi Josep Trueta (2012), el Premi de l’Acadèmia Espanyola de Nutrició (2014) i el XIX Premi Internacional Hipòcrates d’investigació mèdica sobre nutrició humana (2023). Ha estat distingit amb la Creu de Sant Cosme i Sant Damià (2019) del Col·legi de Metges de Tarragona; el guardó ICREA-Acadèmia (2020), que reconeix l’excel·lència de la recerca dels professors de les universitats públiques catalanes, i la Medalla Narcís Monturiol de la Generalitat de Catalunya (2020).

Publicacions a l'IEC
Torna