Nom Josep
Cognoms Peñuelas i Reixach
Data i lloc de naixement 30-01-1958, Vic
Data d'ingrés 16-06-2014 Número 323
Secció Secció de Ciències Biològiques
Especialitat Ecologia
Nota biogràfica

És professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i dirigeix la Unitat d’Ecologia Global CREAF-CSIC-UAB al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF).

És un dels ecòlegs més respectats, citats i influents del món, reconegut internacionalment per la seva recerca innovadora i multidisciplinària sobre l’ecologia del canvi global, la teledetecció i les interaccions entre l’atmosfera i la biosfera, que ha tingut un impacte enorme. Està inclòs en la llista Highly Cited Researchers en els camps de l’ecologia i del medi ambient, ciències vegetals i animals, geociències, ciències agrícoles i en tots els camps de la ciència.

Té una producció de gran abast: ha publicat sis llibres sobre ecologia, evolució i ciència; més de mil cinc-cents articles en revistes i llibres científics (més de cent a NatureScience i PNAS) i més de dos-cents cinquanta articles de divulgació científica. Ha dirigit un gran nombre de tesis doctorals i de treballs postdoctorals, i ha estat investigador i professor convidat en més de cinquanta universitats i centres de gran prestigi de tots els continents.

Ha ocupat nombrosos càrrecs, entre els quals, president de la Institució Catalana d’Història Natural.

Ha rebut molts premis i reconeixements nacionals i internacionals com ara el Premi Nacional de Recerca de Catalunya (2010), el Premi Rei Jaume I (2015), el Premi Ramon Margalef d’Ecologia (2016), doctor honoris causa de la Universitat de Ciències de la Vida d’Estònia (2016), Marsh Award de la Societat d’Ecologia Britànica (2018), científic distingit de l’Acadèmia Xinesa de la Ciència (2018), fellow de la Unió Americana de Geofísica (2020), el Premio Nacional de Investigación (2023), en l’àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Materials, i el Premi Nacional d’Investigació Alejandro Malaspina (2024), atorgat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

Publicacions a l'IEC
Torna