Nom Antoni
Cognoms Roca Rosell
Data i lloc de naixement 23-10-1951, Barcelona
Data d'ingrés 15-12-2014 Número 327
Secció Secció de Ciències i Tecnologia
Especialitat Història de la Ciència i de la Tècnica
Càrrecs a l'IEC
Vicepresident de la Secció de Ciències i Tecnologia (2022 - )
Nota biogràfica

Doctor en ciències, ha estat professor d’història de la ciència i de la tècnica a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), jubilat des del 2022. Entre els anys 2005 i 2022 fou el coordinador de la Càtedra UNESCO de Tècnica i Cultura de la UPC. El 2018 va participar en la constitució del Grup Interdisciplinari del Patrimoni i del Paisatge Industrial (GIPPI).

Soci fundador de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica —de la qual ha estat vicepresident i president—, és membre de diverses societats internacionals i soci fundador de l’European Society for History of Science

Des del 2010 és membre corresponent de l’Académie Internationale d’Histoire des Sciences, i des del 2022, membre d’honor de l’Institut Menorquí d’Estudis.

És autor d’unes tres-centes publicacions, membre del consell editorial de les revistes Afers, Llull, Quaderns d’Història de l’Enginyeria, HOST i Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Fins al 2020 ha estat responsable de diversos projectes de recerca.

El 1984 va rebre el Premi Eduard Fontserè de la Fundació Salvador Vives Casajuana; els anys 1987 i 1992, el Premi Crítica Serra d’Or, i el 2020, el Premi Emili Darder dels Premis 31 de desembre de l’Obra Cultura Balear.

La seva recerca se centra en Catalunya i els països d’expressió catalana. Ha estudiat diferents processos d’innovació, de difusió i d’apropiació d’idees científiques i de tècniques en camps com les matemàtiques, la física i l’enginyeria. S’interessa, a més, per les qüestions de sostenibilitat i de gènere.

Publicacions a l'IEC
Torna