Nom Ferran
Cognoms Arasa i Gil
Data i lloc de naixement 26-08-1957, Castelló de la Plana
Data d'ingrés 18-01-2016 Número 337
Secció Secció Històrico-Arqueològica
Especialitat Arqueologia
Nota biogràfica

És llicenciat en geografia i història i doctor per la Universitat de València (UV). La seva tesi doctoral obtingué el premi extraordinari de doctorat i el Premi Josep Puig i Cadafalch d’Arqueologia i Història Antiga de l’IEC (1995). Des del 1997 és professor titular d’arqueologia de la UV.  

La seva activitat de recerca s’ha orientat cap a l’estudi del període romà al País Valencià i s’ha centrat en la romanització, l’epigrafia, l’escultura, l’arquitectura, el poblament rural i les vies de comunicació. Treballa també en la historiografia de l’arqueologia valenciana i ha publicat alguns estudis de toponímia.  

Ha participat en diversos projectes de recerca i ha dirigit i codirigit algunes excavacions, entre les quals destaquen la mansio de la via Augusta a l’Hostalot (Vilanova d’Alcolea, Baix Maestrat), la vil·la romana de Benicató (Nules, Plana Baixa) i la ciutat romana de Lesera (Forcall, Ports).  

És col·laborador del projecte Tabula Imperii Romani, impulsat per l’IEC; és director del projecte Corpus d’Escultura Romana dels Països Catalans, de l’IEC, i és membre del Comitè Científic del projecte Corpus Signorum Imperii Romani (CSIR) - Espanya. Ha publicat nombrosos articles i capítols de llibres i, entre d’altres, les monografies següents: L’arc romà de Cabanes (1989), La romanització a les comarques septentrionals del litoral valencià. Poblament ibèric i importacions itàliques en els segles II-I aC (2001), La ciutat romana de Lesera (2009), Abans de Jaume I. Castelló de la Plana des de la prehistòria fins al període andalusí (2019) i La Via Augusta per terres valencianes (2022).

Publicacions a l’IEC Referències a l’IEC Obert
Torna